Prinsjesdag

Met de verkiezingen in zicht is er op Prinsjesdag veel gesproken, maar eigenlijk nog niet veel gezegd. Wij hebben de belangrijkste punten op gebied van personeelszaken op een rijtje gezet. In onze volgende nieuwsbrief zullen we hier verder op in gaan.

Belastingvrije kilometervergoeding wordt verhoogd

De belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten tijdens werk en voor woon-werkverkeer wordt verhoogd van 0,21 euro naar 0,23 euro per kilometer.
Let op! Je mag de reiskostenvergoeding verhogen, maar dat hoeft niet.

Bijtelling elektrische auto in 2024 ongewijzigd

De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s blijft ongewijzigd in 2024. Voor nieuwe elektrische auto's uit 2024 betaal je 16 procent bijtelling over de eerste 30.000 euro. Over het deel boven deze 30.000 euro betaal je een bijtelling van 22 procent. Voor auto’s met een fossiele brandstof geldt een fiscale bijtelling van 22 procent over de hele fiscale waarde. In tegenstelling tot eerdere berichten blijft dit dus hetzelfde als in 2023.

Algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden verhoogd

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden beiden in 2023 verhoogd.
Voor belastingplichtigen jonger dan de AOW-leeftijd wordt de maximale algemene heffingskorting verhoogd van 3.070 naar 3.374 euro. De maximale arbeidskorting wordt verhoogd van 5.052 naar 5.553 euro.

De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen van werkenden en ondernemers die inkomstenbelasting betalen. De algemene heffingskorting (AHK) is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Deze korting wordt in 2024 als koopkrachtmaatregel verhoogd.