Prinsjesdag 2024

Op 17 september 2024 heeft het nieuwe kabinet het Belastingplan 2025 ingediend bij de Tweede kamer. De dagen die daarop volgden is er zoals gebruikelijk volop gesproken over dit plan. Wij hebben de belangrijkste onderwerpen op gebied van personeelszaken, op alfabetische volgorde voor je op een rijtje gezet. En hebben ze voorzien van een korte uitleg.

AWf-premie en Aof-premie

Per 1 januari 2025 gaan werkgevers een hogere gedifferentieerde premie betalen voor het Algemeen Werkloosheidsfonds en voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. We kennen deze premies als de zogeheten AWf-premie en Aof-premie.

Het lage tarief voor de AWf-premie stijgt van 2,64 naar 2,74 procent. Het hoge tarief stijgt van 7,64 naar 7,74 procent.

Het tarief voor de Aof-premie voor kleine werkgevers stijgt van 6,18 naar 6,35 procent. Voor grote werkgevers stijgt het van 7,49 naar 7,58 procent.

Wil je weten wat dit concreet betekent voor jouw premie, neem dan contact met ons op.

Bestelauto afwisselend gebruikt, eindheffing

De eindheffing voor de bestelauto van de zaak, die afwisselend door meerdere medewerkers wordt gebruikt, wordt per 1 januari 2025 verhoogd.

Het vaste bedrag voor de eindheffing is nu 300 euro en wordt verhoogd naar 438 euro. Met ingang van 1 januari 2026 wordt dit bedrag jaarlijks geïndexeerd.

DGA-loon

Er is nog niks bekend over een eventuele verhoging van het DGA-loon. Zodra hier meer over bekend is, laten we dit weten.

Elektrische auto van de zaak, bijtelling

De bijtelling voor volledig elektrisch rijden voor privégebruik stijgt per 1 januari 2025 van 16 naar 17 procent. Dit tarief geldt tot de bijtellingsgrens van 30.000 euro. Daarboven geldt de reguliere bijtelling van 22 procent.

Ov-kaart, gerichte vrijstelling

In 2024 is de gerichte vrijstelling voor ov-kaarten in de werkkostenregeling verruimd om het reizen met het openbaar vervoer te stimuleren. Als werkgever kan je daardoor ov-abonnementen aan medewerkers vergoeden, zonder dat je hier loonheffing over betaalt.

Per 1 januari 2025 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen reizen per Nederlands openbaar vervoer en reizen met ander openbaar vervoer. Ook wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen een abonnement en voordeeluren-kaart.

Als werkgever kun je een werknemer dus de mogelijkheid geven om vrij of met korting privé te reizen op jouw kosten. Deze reiskosten worden gericht vrijgesteld. De voorwaarde is wel dat de ov-kaart ook (in enige mate) zakelijk wordt gebruikt. Ook zakelijke reizen met een privé-ov-kaart worden gericht vrijgesteld.
Privéreizen met een privé-ov-kaart vallen vanzelfsprekend buiten deze regeling.

Transitievergoeding compensatie

Per 1 juli 2026 krijgen alleen kleine werkgevers met minder dan 25 medewerkers nog compensatie voor de transitievergoeding die betaald is aan een langdurig arbeidsongeschikte medewerker.

Werkgevers met 25 of meer medewerkers krijgen per die datum geen compensatie meer.

WKR

Voor nu zijn er geen wijzigingen voor de WKR.

Youngtimer-regeling

Over de Youngtimer-regeling is vorig jaar discussie ontstaan. Deze regeling voor auto’s van 15 jaar of ouder (tot 25 jaar) geldt tot 2026. Op dit moment is het onduidelijk wat er met de regeling gaat gebeuren. Zodra hier meer nieuws over is, laten we ook dit aan je weten.